Tuesday, February 20, 2007

Μάθε παιδί μου γράμματα

Επιλέγεις τι τρως;
Επιλέγεις τι κάνεις;
Επιλέγεις που πας;
Επιλέγεις που ζεις;

Αν ναι τότε ζεις μακριά απ’ την πραγματικότητα.
Γιατί στην πραγματικότητα δεν έχεις επιλογή.

Η επιλογή να κλείσω την τηλεόραση, που πάντα με βομβαρδίζει με σκουπίδια…
Είναι επιλογή;
Ακούμε διαρκώς ψευτοδιανοούμενους να λένε κλείστε την και διαβάστε ένα βιβλίο ή κάντε κάτι άλλο.
Αυτό είναι επιλογή;
Δηλαδή αν δεν σου αρέσει το φαγητό που σου προσφέρουν μπορείς να βγεις βόλτα στο πάρκο; Αυτό θα σου γεμίσει το στομάχι;
Άλλα προσφέρει η τηλεόραση, άλλα το βιβλίο, άλλα το ποδήλατο…

Και για να έρθουμε στο προκείμενο, ποιος μαθητής έχει δικαίωμα επιλογής βιβλίου; ή εκπαιδευτικού; όταν δεν έχει καν το δικαίωμα να επιλέξει γνώση, όταν τον βομβαρδίζουν με ψευδή και άχρηστη γνώση που τον καθυστερεί και τον υποβαθμίζει.
Πως θα έχει κρίση; όταν πληρώνει για δημόσια σχολεία και είναι αναγκασμένος επειδή το σύστημα χωλαίνει, να ξαναπληρώνει και μάλιστα το 1/3 σχεδόν του μισθού του για φροντιστήρια, στα οποία οι εργαζόμενοι είναι οι ίδιοι οι καθηγητές του δημοσίου σχολείου. Πώς μπορούν να διδάσκουν οι ίδιοι άνθρωποι στο φροντιστήριο και όχι στο δημόσιο (δωρεάν) σχολείο.
Μήπως λοιπόν το σύστημα πρέπει να αλλάξει και όχι να μετατραπεί στο …πλήρωνε για να μάθεις.
Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι δεν σπουδάζουμε για να γίνουμε καλοί εργαζόμενοι, δηλαδή (σκάσε και δούλευε μαλάκα…), αλλά για να διευρύνουμαι το πνεύμα και την αντίληψη μας, να αποκτήσουμε παιδεία που θα μας δώσει την δυνατότητα να ζούμε καλύτερα. Χωρίς να είμαστε υποτακτικοί σκλάβοι του χρήματος, έτοιμοι να πηδήξουμε τον εβδομηντάχρονο αφέντη-κο μας για να ανεβούμε λίγο μισθολογικά ή σε τίτλο στην σιχαμερή εταιρία που δουλεύουμε.
Αυτά βέβαια δεν θα τα προσφέρει μια ιδιωτική σχολή κατασκευής υποτακτικών αφεντάτων (βλέπε σκλάβος) . Θα τα προσφέρει η επιλογή σχολής ελευθέρων ιδεών.
Γιατί η γνώση δεν αγοράζεται υπάρχει δωρεάν για όλους μας.
Είναι δικαίωμα μας να αναπνέουμε, να ζούμε, να απολαμβάνουμε. Για ότι αγωνίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους κάποιοι, πριν από μας για μας.
Ας επιλέξουμε επιτέλους να διαλύσουμε τα κακώς κείμενα του σάπιου συστήματος και όχι να δεχόμαστε χωρίς σκέψη και με σκυμμένο κεφάλι το επόμενο σάπιο που μας πασάρουν.


Άντε θύμα, άντε ψώνιο άντε σύμβολο αιώνιο αν ξυπνήσεις , μονομιάς θάρθει ανάποδα ο ντουνιάς.
(Η Μπαλάντα του Κυρ Μέντιου).
Κ. Βάρναλης

No comments: